• Pistacia Terebinthus (Menengiç )



              Meyvesi, tohumu, odunundan elde edilen yağı, kabuğu ve yaprak mazıları kullanılır. Meyveler rezin, uçucu ve sabit yağ taşımaktadır. Gövdelerine yara açılmak suretiyle sakız elde edilebilir. Uçucu yağ içeren bu terebentin, bal kıvamında, güzel kokulu, şeffaf açık sarı renkli ve alkolde kolay eriyebilen özelliktedir. Uçucu yağ dışında ayrıca, mirisetin, reçine ve gallik asit içerir. Kabuklarında %25 oranında tanen bulunmaktadır.


        
          Terebentin, dahilen balgam söktürücü olarak kullanılmaktadır. Ağrı tedavilerinde kullanılan yakıların terkibinde de yararlanılmaktadır. Yapraklarda böcekler tarafından oluşturulan mazılar, kıymetli ipek kumaşların boyanmasında, şaraba renk vermede ve tütsü maddesi olarak kullanılmakta, ayrıca, astım ile bronşite karşı bronş açıcı ve göğsü yumuşatıcı etkisi bulunmaktadır. 
          Meyvelerinden elde edilen yağ her türlü yemek ve helva yapımında kullanılır. Ayrıca sabun imalinde kullanıldığı gibi araba koşumlarının deri aksamlarının yağlanmasında kullanılmaktadır. 
        Meyveleri çedene adıyla pestile katılmakta ya da kavrularak bir tür kahve yapımında kullanılmaktadır. 
            Meyveleri idrar söktürücü ve kuvvet verici etkilere sahiptir.
  • You might also like

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder