• Ursus arctos ( Boz Ayı )


         Türkiye'de de bulunan bir ayı türüdür.Türkiye'deki türlerin rengi biraz daha açık tonda olduğu için boz ayı adını almıştır.Boz ayı yaşayan en büyük etçil canlılardan bir tanesi olmaktadır. Ursus arctos türünün en büyük bireyleri Alaska’nın güney kesimlerinde ve çevre adalarda yaşarlar. Türkiye’de genelde “Bozayı” adıyla anılır. Sebebi Türkiye’deki ayıların renginin boza, yani kahverengi ve grinin karışımına yakın olmasıdır. Bozayılar son derece güçlüdürler ve büyük bir dayanıklılığa sahiptirler. Bir sığırı tek bir darbede öldürebilirler. Bir at kadar hızlı koşabilir, Olimpik bir yüzücü kadar iyi yüzebilir.
           Hem etçil hem de otçul olması rahat beslenme imkanı tanımaktadır. Boz ayı genel olarak kuş yumurtası, av hayvanları, böcekler ve böcek larvaları, bitki kökleri, meyveler ve sebzelerle beslenir. İlkbahar mevsiminde yiyecek bulamadığı zamanlarda yabani arı kovanlarına saldırmaktadır. Türkiye'deki ayı saldırıları da aslında bu nedenden kaynaklanmaktadır. Türkiye'deki boz ayı türü yiyecek bulamadığı zamanlarda insanların yaşam alanlarına girerek tarlalara, kovanlara ve ahırlara saldırmaktadır.
          Çiftleşme mevsimi genellikle Mayıs ayı olmaktadır. Bu döneme kızışma dönemi denmektedir. Kızışma dönemi genellikle 10 gün ile 1 ay arasında değişebilmektedir. Boz ayı çiftleştikten hemen sonra dişi karnında gelişim başlamaz. Yavruların oluşmaya başlaması Ekim ayını bulabilmektedir.Ocak - Şubat aylarında dünyaya gelen yavrular gözleri kör ve tüysüz olarak doğmaktadırlar.
         Dişiler genelde tek seferde 3 veya 4 yavru doğurmaktadır. Doğan yavrular iki yaşına kadar anneleriyle birlikte yaşamaktadır. Bu süre içerisinde yavru boz ayılar annelerinden avlanma ve doğada yaşamayı öğrenirler.  
    Normal koşullarda doğal ortamdaki bir boz ayı 20 yıl yaşayabilmektedir. Ancak kapalı ortamda bulunanların ömrü 15 yıl kadar daha uzayarak 35 yılı bulabilmektedir. 
  • You might also like

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder