• Helix spiriplana - Bahçe Salyangozu, Kara Salyangozu


    BAHÇE SALYANGOZU

    HELİX SPİRİPLANA


    Görüldüğü gibi salyangozların üzerinde kabuk vardır. Genelde yağmurdan sonra dışarıya çıkarlar  çünkü karın altlarındaki kaslı ayakla sürünürler, süründükleri için kuru havalarda dolaşmazlar. Kışları dinlenir ilkbaharda ise bahçelerde bol miktarda bulunurlar. Çift cinsiyetlidirler. Yağmurlu ve nemli havalar dışında gündüzleri aktif olmayıp geceleri faaliyet gösterirler. Tarla ve bahçelerde yaprak, sürgün ve meyvelerini kemirmek suretiyle zararlı olurlar. Kemirdikleri yaprakların yalnızca damarlarını bırakırlar. 
           İç organlarının 180 derece dönme özelliği vardır. Koruyucu kabukları, manto adı verilen derilerinin salgısı sonucu meydana gelir. Eklembacaklılar gibi kabuk değiştirmezler. Hayvan geliştikçe buna bağlı olarak kabukta büyür. 
          Salyangozlar genelde tatlı sularda, deniz ve karada yaşayan çeşitleri bulunmaktadır. Rutubetli olan yerlerde bol miktarda bulunurlar. Kara salyangozu olan Helix Spiriplana 15 yıl kadar yaşarlar. 
         Salyangozlarla beslenen çok sayıda hayvan vardır. Kuşlar, küçük memeli hayvanlar, kertenkeleler, kurbağalar, kırkayaklar, böcekler ve bazı büyük salyangoz türleri salyangozlarla beslenen canlılardandır.


  • You might also like

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder