Kivi - Actinidia Deliciosa
Resimde de görüldüğü üzere asma benzeri tırmanıcı bir türdür. Meyvelerinde bol miktarda C vitamini içerirler.
Kivi üzüm gibi büyük ve odunsu bir gövdeye sahip ve yapraklarını her yıl döken bir asmadır. Kivi asmaları 4-5 m ara ile ekilir. Güçlü asmalar; sürülmüş toprağa, sık sulamaya ve rüzgardan korunmaya ihtiyaç duyar.
Ülkemizde Karadeniz Bölgesi'nde sıkça rastlanır.
Peki bu kadar hoş bir tadı olan kivinin faydaları nelerdir?
Öncelikle kolon kanserine yakalanma riskini azaltır. Antioksidan özelliği vardır. Kolestrolün düşürülmesine yardım eder. Tohumları çok besleyicidir. Kivi tohumları meyvenin içindeki siyah ağzımıza çıtır çıtır gelen yerleridir. Son derece sağlıklı bir meyvedir. Büyümeye etki eden folik asidi bol miktarda içerir. Lif açısından zengindir. Vücudu arındırır. Depresyon, halsizlik, yorgunluk ve stresi önler. Aynı zamanda kalp dostudur. Kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Bilinenin aksine portakaldan daha fazla C vitamini içerir. Konsantre yani dikkat toplama yeteneğini arttırması da kivinin faydaları arasındadır.
Kabızlık, sindirim sistemi sorunu yaşayanlar da bu şifalı meyveyi düzenli olarak tüketmelidir. Kabızlığı önleyerek sindirim sistemini rahatlatır. Tansiyonu düşürücü etkisi vardır. Hipertansiyon hastaları rahatlıkla bu meyveyi tüketebilir. Felç geçirme riskini azaltır. Yapılan araştırmalara göre yaşlılığa bağlı görme bozukluğunu da engelleyici özelliği vardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder