Meyveleri ve tohumları kullanılır. Karbonhidratlar, şekerler, selüloz, azotlu bileşikler, tanen ve sabit yağ taşımaktadır.
Bol oranda şeker içeren meyveleri, insan ve hayvanlar tarafından besin maddesi olarak tüketilmektedir. Meyveleri, ispirto ve rom imalinde kullanılmaktadır. Öksürük ilacı olarak değerlendirilmekte, çiğneme tütünü içerisine tat vermek için karıştırılmaktadır. Öğütülmüş unu bazı ekmek ve çöreklere katılmaktadır. Meyveden elde edilen tragasol adlı madde, kumaşları boyama ve apreleme işleminde kullanılmaktadır. Taze meyvelerin idrar artırıcı ve müshil etkileri vardır. Tohumları eskiden kuyumculukta ağırlık birimi olarak kullanılmıştır. Tohumların kaynar su ile tüketilmesi ve ayrılan sıvı kısmın suyunun uçurulması ile %20 civarında bir zamk elde edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder