Meyve ve yaprakları kullanılır. Meyve tanen, şeker, inositol, pektin, karotin, myrtillin, yapraklar ise tanen, arbutin, ericolin, myrtilin, vitamin c, reçine ve musilaj içerirler.
Yaprakları infüzyon halinde kullanılır. Kabız, antiseptik, kuvvet verici ve şeker hastalığına karşı kullanılmaktadır. Meyvesinden reçel, marmelat ve meyve suyu yapılır. Meyve suyu, kaynatma, sıvı ekstre, kuru ekstre, boya ve toz halinde kullanılır. Meyve ve yaprakları kurutulduklarında daha etkilidirler. Yaprak ve meyveler yeşil bir renk maddesi içerip, boya sanayinde kullanılır. Meyvenin dış kısmının hemeralopia tedavisinde özel bir yeri vardır. Yapraklarından elde edilen destile su gözlerin yıkanmasında mükemmel bir sıvıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder