MORACEAE - DUT
Dut'un 3 çeşiti vardır. Genelde herkesin bildiği Ak dut ( Morus Alba )'dır. Diğer dut çeşitlerimiz ise Kara dut ( Morus Nigra) ve Mor dut kırmızı dut olarakta bilinen (Morus Rubara)'dır.
Meyveleri olgunlaşınca beyaz renk alır ve tadı oldukça tatlıdır. Ne kadar çok güneşli gün geçer ise o kadar çok tatlı olur meyveleri.
Bazı park ve bahçelerde özellikle ters dutlar süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. Odunu dayanıklı olduğu için müzik aletleri yapımında kullanılmaktadır.
Dutun meyveleri taze olarak yenebildiği gibi kurutulup ta tüketilebilir. Ayrıca dutun şurubu, pekmezi ve reçeli de yapılabilir.
Dut ağacının yaprağı ipek böceğinin çok sevdiği yiyeceklerdendir.
Dut Reçeli
Dut Pekmezi
Kara Dut Şurubu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder