KARAYEMİŞ - PRUNUS LAUROCERASUS
Rutubetli ve nemli yörelerde rahatlıkla yetişebilen ve kışın yaprağını dökmeyen bir ağaçtır. Meyveleri ilk etapta yeşil renklidir ve güneş gördükçe kızarır. Olgun meyveleri zeytin siyahı renktedir, tadı oldukça lezzetlidir.
Karayemiş'in tespit edilmiş hiçbir zararı yoktur. Özellikle şeker hastaları için bulunmaz bir nimettir. Antioksidan içerdiği ve kanser tedavisinde etkili olduğu belirlendi. Yapılan bilimsel çalışmalarda, adeta insülin görevi görmesi bakımından da başta şeker hastalığı gibi birçok hastalığa iyi geldiği belirlenen karayemiş, üreme hormonlarını geliştirme, sindirim düzenleme, demir eksikliğini giderme ve prostat problemlerini önleme gibi birçok hastalığın tedavisinde önemli rol oynuyor.
Yüksek miktarda C vitamini içeren bu meyve bağışıklık sisteminin destekçisidir. Sindirimi kolay bir meyve olan karayemiş, taze olarak tüketildiği gibi kurutulduktan veya kavrulduktan sonra da yenir. Karayemişten salamura, turşu ve pekmez yapılabilir.
Karayemiş, Karadeniz Bölgesi'ne has bir meyve türüdür. Yayılışı İstanbul boğazından başlayıp Artvin'in Hopa ilçesine kadar uzanır. Artvin'in diğer ilçelerinde de görülür.
Kiraza benzeyen karayemişin çiçeğinden, çekirdeğinden, kabuğundan ve yaprağından istifade edilebilecek çok yönlü bir meyvedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder