FAGUS ORİENTALİS
DOĞU KAYINI
Gövdesi gri renkli, düz ve yüksek, yaprakları İnce ve güzel bir orman ağacıdır. Kışın yaprağını döken orman ağacıdır. Mobilya ve çiftlik aletleri yapımında kullanılır. Türkiye’de yetiştiği yerler, Marmara, Ege, Karadeniz bölgesidir. 700-800 sene yaşayabilir. Kayın ağacının 10 kadar türü vardır. Memleketimizde yayılış gösteren iki türden birincisi Doğu kayını (Fagus orientalis)'dır.
Kayın ağacının kerestesi ısıya ve rutubete karşı hassastır. Fırınlanarak mobilya imalinde bilhassa kontraplak yapımında kullanılır.
Genç Kayın ağaçlarından maden direği yapımında faydalanılır. Kayın katranının distilasyonundan antiseptik olarak kullanılan kreozot elde edilir. Bu da dıştan romatizma ve deri hastalıklarına karşı kullanılır.
Kayın tomruğundan elde edilen kereste mamulleri çatlamaya çok müsait olduğundan dolayı sert hava alan yerde ve güneş ışığına maruz bırakılmaması gerekir. İmkanlar müsait ise tam reaksiyon almak için kereste fırınlarına sokularak 15 gün ile 6 ay arasında fırınlanması gerekmektedir. Ağaç içerisindeki nem ile işleme yapıldığında ağaç şekil değiştirip yamulmalar olabilir.
Kayın tohumu
Kayın fidanı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder