Kişniş - Kinzi - Coriandrum Sativum
Çoğu kişi bilmez kişnişi ama Karadenizlinin vazgeçilmez sebzelerinden biridir. Salatalara, yemeklere aklınıza gelebilecek her şeye katılır. Herkes sevmez fakat sevende vazgeçemez.
Yumuşak ve tüysüz bir bitkidir. Ferahlatıcı hoş bir kokusu, tatlımsı baharlı ve meyvemsi bir lezzeti vardır. Et yemeklerinde ve zeytinyağlı dolmalara çeşni katmak için kullanılan yaprakları, yakıcı bir tat verir.
Kişniş nasıl kullanılır diye merak edenler için;
Tohumu: Domates turşusu, sosis, köriler ve elmalı çöreklerde kullanılır. Ezilmemiş tohumu çorba ve sebze yemeklerine katılır. Suda kaynatılarak çayı yapılır. Tohumu ayrıca güzel kokusu sayesinde potbori tabaklarında kullanılabilir.
Yaprağı: Körpe alt yaprakları güveç, salata ve soslara eklenir.
Gövdesi: Fasülye ve çorbalarla birlikte pişirilir.
Kökü: Taze kökü sebze gibi pişirilip yenir.
Tozu: Toz halindeki kişniş bal veya şekerle karıştırılarak kullanılır.
Kişniş Çiçeği
Kişnişin faydaları
- Kişniş tohumları içerdiği yağlarla mideyi uyarır, iştahı açar, sindirimi kolaylaştırır, hazımsızlığa iyi gelir.
- Mide ve bağırsak gazına iyi gelir.
- Karın ağrılarını giderir.
- Kusmayı önler.
- Sinirleri yatıştırır ve sinirsel baş ağrılarını keser.
- Hafızayı kuvvetlendirir.
- Adet kanamasını düzenler.
- Doğumu kolaylaştırır.
- Çocuklarda ishali kesici etkiye sahiptir.
- Kalbi kuvvetlendirir, çarpıntı ve baş dönmesini önler.
- Tansiyonu düşürür.
- Öksürüğü keser.
- Romatizma ağrılarına iyi gelir.
- Bayat yiyeceklerin zararını azaltır.
- Ağız kokusunu giderir.
Kişniş Hastalıklarda Nasıl Kullanılır?
Kalp Kuvvetlendiricidir: Kişniş tohumu balla macun yapılıp yenmeye devam edilir.
Sindirim Kolaylaştırıcıdır: Kişniş tohumu, kimyon ve anasonla karıştırılıp yemeklere baharat olarak serpilirse ya da bunlar balla macun yapılıp yemeklerden sonra birer tatlı kaşığı yenmeye devam edilir.
Gaz Söktürücü: Kişniş tohumu, nane ve rezene ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
Kanlı Dizanteri: Kişniş tohumu, kekikle beraber öğütülüp balla macun yapılarak yenmeye devam edilir.
Baş Ağrısı: Kişniş tohumu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
Vücuda Kuvvet Vericidir: Kişniş tohumu, pekmezle macun yapılıp yenmeye devam edilir.
Aybaşı Kanaması: Kişniş tohumu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse aybaşı kanamasını düzenler.
Tansiyon Düşürücü: Kişniş kaynatılıp balla tatlandırılıp içilmeye devam edilir.
Doğum Kolaylaştırıcı: Kişniş tohumu, defne tohumuyla beraber öğütülüp balla macun yapılarak doğuma 5-10 gün kala 2-3 tatlı kaşığı yenirse ağrıları giderir, doğumu kolaylaştırır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder