Zeytin - Olea europaea
Zeytin; kahvaltı masasının olmazsa olmazı, masanın renkli konuğu. Baharın sonlarına doğru yaprakların koltuğunda seyrek salkımlar halinde açan, küçük beyazımsı-sarı renkli, kokulu çiçekleri vardır. Rüzgarların taşıdığı çiçek tozlarıyla döllenen çiçekler etli ve yağlı meyve verir. Meyve önce yeşil, olgunlaştıktan sonra da parlak siyah bir renk alır. Etli meyvenin içinde sert bir çekirdek vardır. Meyvenin etli kısmından ve çekirdeğinden elde edilen 'yağı' bakımından çok değerli bir ağaçtır. Aynı zamanda ağacının çok heybetli ve estetik bir görünümü vardır. Odunu çürümeye karşı son derece dayanıklıdır.
Her mevsim yeşil kalabilen bir ağaçtır.
Nesilden nesle miras olarak bırakılabilecek en değerli ağaç türleri arasındadır. Çünkü dikildikten sonra ki 5 yıl içinde iyi bakılmak koşuluyla meyve vermeye başlar.
Zeytinin faydaları:
- Zeytinin dolaşım sistemi üzerinde olumlu anlamda müthiş etkileri bulunur.
- Zeytin sayesinde kalp damar sağlığını koruyabilirsiniz.
- Zeytin hem meyvesiyle hem de meyvesinden elde edilen yağ sayesinde kan hücrelerinin sağlıklı kalabilmelerini destekler.
- Zeytin, mideyi yormayan, tüketiminden sonra şişkinlik yada gaz gibi sıkıntılar yapmayan bir besindir.
- Zeytinin içerisinde E vitamini bulmak mümkündür. E vitamininden zengin besinler cildin genç, gergin ve sağlıklı görünmesini sağlar.
- Özellikle içerdiği A vitamini sayesinde ileri yaş hastalığı olarak bilinen katarakt sorununun yaşanma riski azaltır.
Zeytinyağının faydaları:
- Zeytinyağı besinlerin bağırsakta emilimini arttırır.
- İçerdiği E vitamini sayesinde sağlıklı ve genç bir cilde sahip olmanızı sağlar.
- Zeytinyağı vücudun su tutmasını önler, bu sayede ödem oluşmasına zemin hazırlayan faktörleri ortadan kaldırır.
- Yüksek tansiyon sorunu olanlarda tansiyon dengeleyici görevi görür.
- Çocuklarda kemik ve kas gelişimini destekler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder